Ultima ora

Ca la război. S-a tras cu rachete reale tip HAWK în judeţul Constanţa

Militarii Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „Nicolae Dăscălescu” au executat ieri, 27.05.2015, trageri reale cu rachete de tip HAWK, în cadrul exerciţiului tactic „ISTRIA I 2015”, desfăşurat în poligonul de la Capu Midia, judeţul Constanţa, potrivit paginii de Facebook Cer senin.

Prima mare unitate de Rachete Antiaeriene a Armatei Române, denumită iniţial Brigada 1 Rachete Antiaeriene, a luat naştere în anul 1973 prin contopirea Regimentelor 18 şi 19 Artilerie Antiaeriană Mixte, ca parte integrantă a Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului.
Istoria brigăzii a început în anul 1959 odată cu înzestrarea Regimentelor 143 şi 261 Artilerie Antiaeriană ( fostele Regimente 1 şi 2 Artilerie Antiaeriană ) cu rachete antiaeriene.
Numele primului comandant al regimentului de apărare împotriva aeronavelor este cel care dă şi denumirea onorifică a marii unităţi, denumire acordată în anul 1995. Generalul Nicolae Dăscălescu, supranumit „generalul soldat”, s-a remarcat prin actele sale de vitejie şi prin grija avută faţă de soldatul de rând, căruia i-a acordat o atenţie deosebită.
În anul 1995 marea unitate se transformă în Brigada 1 Rachete Antiaeriene Mixtă, odată cu luarea în subordine a divizioanelor de rachete antiaeriene şi a unui divizion tehnic Neva.
Trei ani mai târziu, subunităţile echipate cu rachete „Neva” ies din subordinea brigăzii, fapt ce duce şi la schimbarea denumirii în Brigada 1 Rachete Antiaeriene.
Actuala denumire, cea de Brigada 1 Rachete Sol-Aer, a fost stabilită la 1 septembrie 2001.
Prima dotare cu sisteme de rachete de provenienţă occidentală a avut loc în anul 2006, prin înfiinţarea Batalionului HAWK. La finele anului 2012, mai exact pe 8 noiembrie, batalionul a executat primele trageri de luptă reale cu acest tip de rachete, evenimentul fiind o premieră pentru Forţele Armate ale României.
Începând cu anul 2012 Brigada 1 Rachete Sol-Aer execută „Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană” sub comandă naţională, în cadrul Forţelor Aeriene.


Postat: 28 mai 2015


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.