Ultima ora

Ultima oră: Ministerul Dezvoltării a aprobat Proiectul Promenada Năvodari. Iată cum arată


Am o veste bună pentru năvodareni. A fost aprobat azi proiectul modificat Promenada Navodari de la digul de sud până la Hanul Piraţilor de către ministerul Dezvoltării”, scrie pe pagina de Facebook viceprimarul oraşului Florin Chelaru.


Potrivit paginii oficiale a primăriei proiectul care va defini în mod decisiv Năvodari-ul ca oraș turistic este cel de amenajare a aleii de promenadă în imediata apropriere a litoralului Orașului Năvodari. Având denumirea tehnică, în concordanță cu linia de finanțare - "AMENAJAREA MALULUI MĂRII NEGRE ÎN ZONA DE LITORAL A ORAŞULUI NĂVODARI – DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII DE TURISM DE UTILITATE PUBLICĂ”, proiectul presupune, în realitate, amenajarea unei alei pietonale cu o arhitectură deosebită, aleea urmând să aibă o lățime de cel mult 6 m.
Amenajarea aleii de promenadă se va realiza în proximitatea malului Mării Negre – în zona de litoral a Orașului Năvodari, la mai mult de 60 de metri de limita Mării Negre, fiind astfel protejată zona de plajă și fiind respectate prevederile legii. Lungimea aleii de promenadă este de aproximativ 6 km – de la Digul de Sud până la limita administrativă cu Municipiul Constanța – Stațiunea Mamaia.


Investiția se va realiza din materiale naturale – dale din granit, urmând să fie prevăzută cu:
- 10 foișoare de observație care vor permite fotografierea peisajului Mării Negre;
- 2 ronduri prevăzute cu fântâni arteziene;
- 600 de stâlpi prevăzuți cu lampadare alimentați cu energie electrică din care aproximativ 300 de stâlpi vor utiliza surse de energie regenerabile (energie solară);
- 600 de bănci compozite fără spătar;
- 300 de bănci cu spătar;
- 300 de jardiniere;
- 36 de panouri electronice de informare pe care vor putea afișa informații cu privire la starea vremii, precum și alte informații de interes public;
- un sistem de amplificare prevăzut cu 300 de boxe;
- 4 pergole.


Proiectul cuprinde și realizarea unei rețele de canalizare pluvială, care să asigure colectarea apelor pluviale și prevenirea oricăror inundații pentru riverani, la execuția aleii de promenadă urmând a se utiliza structură geogril pentru stabilizarea solului și consolidarea terenului în zona de acces pe plajă. Mai mult decât atât, proiectul creează infrastructura de turism de utilitate publică, investiția urmând să fie prevăzută cu rețea de alimentare cu apă pentru deservirea cișmelelor și a dușurilor pentru plajă, dar și cu rețea de alimentare cu energie electrică.
Prin implementarea acestui proiect, turiștii si locuitorii orașului Năvodari pot beneficia de un spațiu natural, în care se pot plimba și recrea, promenada urmând să reprezinte un adevărat traseu turistic, cu zone de odihna si socializare.

Valoarea proiectului este de 35.822.322,80 lei (inclusiv TVA) și se va finanța în procent de 98 %  din fonduri structurale prin Programul Operațional Regional, contribuția Orașului Năvodari la această investiție urmând să fie de cel mult 2 %.
Proiecte similare se pot identifica astăzi în toate orașele turistice europene care au acces la zona de litoral – Rimini (Italia), Alicante (Spania), Larnaca (Cipru), Gibraltar, Barcelona (Spania), Benidorm (Spania) ș.a.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.