Ultima ora

Nicusor Constantinescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile


În urmă cu câteva minute, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Iată ce spune, ieri, DNA


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
19 februarie 2015
Nr. 334/VIII/3
COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.02.2015, ora 17:00, până la data de 20.02.2015, ora 17:00, a inculpatului CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL cu privire la săvârşirea infracțiunilor concurente de:

abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată),
constituire a unui grup infracţional organizat,
coruperea alegătorilor (2 infracţiuni),
conflict de interese (10 infracţiuni, din care 5 în formă continuată),
tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.
În ordonanţa de reținere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive. Finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Constanţa numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice.
În aceeaşi perioadă, inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii.
Şi de această dată, finanţarea şi plăţile au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Constanţa, numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice.
La datele de 14 şi 22 mai 2012, inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL a plătit suma totală de 37.000 lei unor asociaţii din judeţul Constanţa, în scopul determinării membrilor și apropiaților acestora să voteze listele unui partid politic, în cadrul alegerilor locale care au avut loc în data de 10.06.2012.
În cursul anului 2012, inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL, împreună cu mai multe persoane, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa precum şi a unor infracţiuni de spălare a banilor.
La data de 08.01.2015, inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului.
În perioada 2009 – 2015, inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu şi în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acțiuni:
a aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate, la care inculpatul deține 25% din părţile sociale,
a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale, suma de 113.032 lei,
a încheiat 6 contracte de prestări servicii, cu două firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu inculpatul şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 10.304.729,52 lei (aproximativ 2,3 milioane euro);
a efectuat plăţi către două firme, la care asociat este aceeaşi persoană, aflată în relaţii comerciale cu inculpatul, în sumă totală de 340.543,90 lei.
La data de 12.02.2015, inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL a introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Constanţa mai multe proiecte de hotărâri privind finanţarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr.350/2005, a mai multor cluburi şi asociaţii sportive din judeţul Constanţa, urmărind prejudicierea bugetului unităţii administrativ teritoriale cu sumele respective şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
Inculpatului CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 20 februarie 2015, la Tribunalul Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.