Ultima ora

Pe 25 ianuarie praznuim pe Sfantul Ierarh Bretanion, primul episcop atestat al Tomisului. Este hram la mânăstirea din 23 August



Duminica, 25 ianuarie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ierarh Bretanion, primul episcop atestat al Tomisului. Tot duminica, manastirea "Sf. Ierarhi Nicolae si Bretanion", de langa localitatea 23 August isi va serba hramul. Cu aceasta ocazie Inaltpreasfintitul Teodosie va fi prezent la Sfantul asezamant si, incepand cu ora 8:30, va oficia Sfanta Liturghie in biserica cea mare a manastirii.

Născut în Capadocia, posibil ucenic al Sfântului Vasile cel Mare, Bretanion (Vretanion) a fost numit episcop al Tomisului în jurul anului 360. Dintr-o mărturie a istoricului bisericesc Sozomen se cunoaște un episod, din care reiese bărbăţia şi înţelepciunea sa.

Astfel, împăratul Valens, care era un aprig susţinător al ereziei ariene, a venit la Tomis după încheierea unei campanii războinice împotriva goţilor (369), şi intrând în catedrala episcopală, a încercat să-l înduplece pe episcop să îmbrăţişeze credinţa arienilor, prin participarea la sfintele taine alături de credincioşii arieni. Episcopul a refuzat, invocând hotărârile Sinodului I ecumenic de la Niceea (325), care condamnase arianismul, şi a părăsit biserica episcopală, mutându-se într-o altă biserică, împreună cu credincioșii ortodocşi. Faptul că s-a mutat dintr-o biserică în alta denotă marea răspândire a creștinismului și faptul că la Tomis existau cel puțin două edificii de cult creștine.

Împăratul Valens s-a supărat pe episcop şi a încercat să-l exileze, dar, la scurt timp l-a reașezat în scaun de teama unei iminente răscoale a credincioșilor. Același lucru este consemnat și în „Acta Sanctorul”: „La Tomis, în Scythia Minor, se sărbătorește ziua Sfântului Bretanion, episcop care a strălucit în biserică printr-o admirabilă sfințenie și zel pentru credința strămoșească, sub împăratul Valens, căruia i s-a împotrivit.”

Tot Sfântul Bretanion a avut un rol important și în redactarea şi trimiterea documentelor cu privire la transferarea sfintelor moaşte ale Sfântului Sava Gotul în Capadocia, la cererea Sfântului Vasile cel Mare.

Sf. Bretanion a condus biserica Tomisului până aproape de anul 381, când s-a mutat către Domnul, în ziua de 25 ianuarie. Chipul sfântului este pictat în catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.