Ultima ora

Pagini din istoria muzicii rock: Edie Van Halen, chitaristul trupei Van Halen împlineşte 50 de ani (video)


Edward Lodewijk "Eddie" Van Halen, celebrul chitarist al trupei Van halen, s-a născut la 26 ianuarie.
Este cel mai bine cunoscut drept chitarist, clapar si co-fondator al trupei hard rock Van Halen. El este considerat a fi unul dintre cele mai mari chitaristi din lume, și unul dintre chitariştii rock care au influenţat rockul. În 2011, revista Rolling Stone îl clasa pe Van Halen pe locul 8 pe lista celor mai mari 100 Guitarists. În 2012, el a fost votat într-un alt top ca fiind numărul unu din "Cei mai buni 100 de mai mari chitariști din toate timpurile".
Van Halen este o formație americană de rock, înființată în anii '70. Albumul lor de debut, Van Halen (1978), i-a plasat printre liderii scenei hard rock din SUA, iar din 1978 până în 1998, grupul a lansat unsprezece albume de studio, fiecare din acestea intrând direct în Top 20 al clasamentului muzical Billboard 200, numărul total de albume vândute în întreaga lume fiind de peste 75 milioane.
Van Halen a obținut mai multe nominalizări la premiile Grammy precum și distincția în cartea recordurilor Guinness pentru cele mai multe hituri la numărul 1 de pe Lista de Mainstream Rock a revistei Billboard[4]. Conform datelor furnizate de Asociația Industriei de Înregistrări din America (Recording Industry Association of America - RIAA), Van Halen ocupă locul 19 pe lista celor mai bine vânduți artiști ai tuturor timpurilor (având peste 56 milioane de albume vândute numai în SUA) și este unul din doar cinci grupuri de rock care au avut două albume cu peste 10 milioane de copii vândute în SUA. Atât grupul cât și cei mai longevivi membri au fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame la data de 12 martie 2007.
Pe lângă admirația pentru contribuțiile artistice, succesul comercial și popularitatea imensă, grupul este celebru pentru dramele legate de postul de solist vocal. Deși instrumentiștii de bază au rămas aceiași (Eddie Van Halen la chitară, Alex Van Halen la tobe și, până în 2006, Michael Anthony la chitară bas), grupul a înregistrat albume de studio cu trei soliști diferiți: David Lee Roth, Sammy Hagar și Gary Cherone. Fiecare din aceștia a părăsit formația (cel puțin dată) în circumstanțe tulburi. Nu demult Michael Anthony a fost înlocuit de Wolfgang Van Halen, fiul lui Eddie, însă noua formație încă nu a avut noi înregistrări sau concerte.
În urma turneului din 2004, grupul a luat o pauză până în septembrie 2006, iar de atunci statutul grupului a fost discutat de membri de mai multe ori, deși detaliile știute sunt vagi. În afară de trei melodii noi din 2004, formația nu a lansat nimic nou de la albumul Van Halen III din 1998.
Ascultă pe Edie Van Halen AICI.
sursa text şi foto: wikipedia.org.
Mai citeşte şi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.